Perasaan Ku Sekarang nie....................

~bila kau jauh aku selalu rindu....bila kau ada hatikan berbunga....ku akan selalu menjadi bintangmu menerangi gelap dalam mimpimu....aku setia di sini mengusap tangismu menemani sunyi di hatimu~.....

rumah baru aku

salam dude.......dah lame tak buat entry......maklum la sekarang ni aku dah duduk kat Kota, so nak kate sibuk tak de la cbuk but biase la mengemaskinikan keadaan diri dengan alam sekililing aku...huhuuhu......tapi tue la blom ade esbok lagi sebab blom angkat lagi dari umah kakak aku.....sob..sob..sob.....xpe la kang ade lori aku angkat la......actually dah 2 bulan aku dok kampung kat cni....dekat cket dari tempat keje......ye la dari aku ulang alik JB - Sedili baek lagi Kota - Sedili.......

tapi tu la jd orang kg pulak....huhuhu.....buat mase ni ok la.....lagi pon bukan tak biase duduk ala2 kampung ni......best...best...best......so untuk hari ni first time aku stay kat kota untuk sabtu ahad....ye la selalu ujung minggu je aku balek jb atau labis.........dan ujung2 minggu nie biase la buat la aktiviti seperti jogging kat Tun Sri LAnang.....pastu aku kena masak kat umah.....hahaha mcam tak biase plak.......

tapi tue la minggu lepas bini aku bole pulak saket gg.....due tige hari gak tak tido....tiap2 malam merenggek......hm ade satu hari tue rase seram bile dengar orang nages malam2.......tapi rupenye ade orang nages saket gg......last2 de kongkulasi nye cabut la.......hahaha....gg die memang ade masalah banyak.....so yang mane teruk tue cabut la....naseb baek satu je......tapi mase tu susah gila nak carik klinik gg.......ye la mase tue hari cuti umum......naseb baek hari tu ade klinik gg kat uda........ape lagi g cabut kat citu.....lajuuu bro......

sekarang gg dah ok.....dan aku makan la bubur hari2 sebab bini aku bole makan bubur je........tapi ok ape aku pun suke makan bubur..........hm........anyway ni dah masuk tahun baru dah.......so untuk azam tak de la nak baru coz azam dulu2 pun lom tercapai nikan pula azam baru.....tapi matlamatnya tetap sama buat yang terbaek dari ladang.......so cukup buat mase ini....wa chow dulu ma........

ulser perut ke ?

khamis lalu aku tak semena-mena saket sangat kat perut......gile ar tak penah rase saket macam nie........stahu aku pagi aku dah sarap 2 keping roti canai.......tak tau nape ari nie.....selalu xsarap x saket pulak.......so petang tu aku menyalahkan roti tue menyebabkan aku saket perut.....mule2 rase senak biase je dah lame2 tue nak balek keje tue terus saket gile......nak bawak kete dah xlarat so aku trus berjalan kaki ke umah tumpangan kat belakang opis aku.....(berek bujang)...sampai je umah aku relax jap......rase x selesa aku salen baju mandi siap2 trus duduk depan tb......mase tue gah final hoki sukan asia antara Mas vs Pakistan.....dah la bengang kalah prut aku pulak maken saket sangat.....pastu aku try makan ayam gureng......sebab aku sangka mungkin sebab belum makan petang.....tapi xjalan juga......saket lagi.......so aku dok urut2 perut aku sampai la malam......tahankan saket tue......tibe2 kepala aku pulak maken pening......pastu ujan selebat-lebat tidak.......dah la xde ubat saket perut......hm.....dalam keadaan macam tue aku amek minyak angin krim trus sapu kat prut n then aku baring mengiring ke belah kanan sebab saket kat pinggang belah kanan.........

aku gosok je banyak2 minyak 2.....walaupun panas gile tapi lame2 saket tue ilang sikit2....malam tue aku xle nak tido....mane taknye macam nak tercabut perut aku..........dalam kol 3 lebih 4 lebih gak aku baru bole tido..........ari tue memang malang sikit...dah pagi tue....ok sikit cuma aku xmampu nak bergerak sgt......so aku layankan je.....sampai la ok............

aku tak tau kenape.....rajen sangat saket prut but yang tue adelah kali pertama saket tibe2...... takut jugak kalau ape2.....sebab orang kate saket macam tue ade kene mengena dengan ulser perut.....penyaket yang boleh membawa kematian......aku pernah cek kat dr....biase la dr kate saket prut biase.....biasenye saket2 macam ni more kepada pemakanan....yelah makan pedas, berminyak, berlemak yang membuatkan ia saket, punca bakteria juga berkaitan dengan penyaket nie....aku ade juga terbaca artikel mengenai ulser prut, gastrik dan penyaket yang berkaitan dengan prut.....sume nye simtom yang seakan-akan same cume kalau kronik ia lebih truk seperti muntah darah, prut membesar dan juga membuang air juga mengeluarkan darah.....

orang kate makan pil atau ubat ubatan juga salah satu punca penyakit nie.....ade juga beberape saranan dr dokter....seperti elakkan makanan yang pedas berminyak dan berlemak, elakkan makan daging atau makanan yang lambat untuk hadam....kalau pesaket tue sah ade ulser so.....dokter akan sarankan minum ubat antasid ia itu ubat yang boleh meneutralkan asid dalam perut.....atau minum ubat yang dapat menutup tempat pengeluaran asid dalam perut....sebab asid dalam perut tue die di tugaskan untuk mencernakan makanan so bila tiada makanan ia akan menghakis perut kita.....

bagi korang rajen2kan juga minum susu atau minuman yang kurang kandungan asid atau jangan makan makanan yang mempunyai nitrat.....sebab bila asid bertemu dengan nitrat ia akan menjadi lebih menghakis.....tue sebab orang akan rase saket perut........nak2 bile tak makan...... so aku malas nak bebel panjang2......nanti ade mase aku habaq lagi pasal benda lain.....aku chow dulu......

Cuti sempena Raye Aji

selamat sejahteraku ucapkan buat sume.....maaflah dah lame tak update blog....bukan sahaja sebuk malahan tiada internet di tempat aku.....huhuhu...daif tol....3g pun tak de beb.....biase la duduk ujung dunia.....selama bersarangnya blog aku ni...banyak la perkara yang berlaku....macam biasa lumrah kehidupan.....sekarang pun dah hidup berkeluargakan so paham2 la macam mane hidup penuh dengan tanggungjawab dan asam garam berkeluarga...anyway dalam keadaan bercuti ni....aku gah relax2 tenangkan pikiran baru terpikir nak update blog kalau tak aku membuta je.....raye tuari puas aku makan sup je.....maklum la sana sini orang korban....ehh bukan orangnye yang kene korban tapi orang itu mengorbankan lembunye....huhuuhu.......taun ni aku memutuskan untuk beraya di kampung mertua aku kat labis.....banyak la jugak lembu terkorban dalam 8 eko....tapi eko die tak dapat la.....hehehe... buat sop sedap tu....boleh jadik kuat orang kate......ntah la betul ke tidak.....tapi pengalaman baru bagi aku macam mane nak mkan kulit lembu......baru aku tahu kene bako dulu rupenye.....takpela lupekan pasal makan dulu.....sebenarnye aku nak cite pasal ulser mulut.....hahaha.....berkenaan dengan makan la jugak.....penting tu nak makan pakai mulutkan...kalau saket alamat lapo la perut.......
saket gile beb.....naseb baek la.....aku kene kat ujung belakang lidah so tak la perit sangat....bini aku kene lagi la teruk.....sampai bengkak2.....hahaha...padan muke......(tak baek ketawakan bini sendiri).......tak pe aman sikit tak kene bebel sentiasa......huhuhu...best..best....orang kate ulser mulut ni mate ikan.....orang kampung panggil la.....aku memang panggil mate ikan.....orang kate jugak ia disebabkan kurang minum air ataupun tergigit lidah atau mulut sehingga luka tu yang jadi ulser tue.....sebab bile luke dia terkena bakteria so jadi lah macam tu.....
ade beberape artikel aku amek untuk pemahaman korang pasal mate ikan ni.......terima kaseh gak kat cek faiz sebab aku negok banyak benda kat blog die......seperti yang aku cakap ia berpunca dari luke dalam mulut......mungkin sebab terkena berus gigi mase korang gosok gigi kuat sangat.....n then mase korang mengumpat tergigit lidah.....dan macam bini aku tengah bebel2 tergigit bibir tue yang luke dan bile di biarkan jadi lah ulser....ia sebenarnye boleh baek sendiri dalam mase 2-3 minggu.....kalau bernaseb baek la....kalau tak maken besar dan korang tak le makan hahaha......anyway orang kate kalau baek cepat mungkin imun korang baik dan bakteria yang menjangkit kat ulser tue baik sikit....kalau jahat ia maken teruk dan susah nak baek......itu ikut pemahaman aku la....
simtom2 nye seperti korang tau macam ade tompokan putih dan kadang kale kuning sikit.....tu dah teruk la tue.....beso die macam mate ikan dalam bulatan 2mm-3mm je.....jarang aku negok lagi beso kalau beso tu bisol agaknye....huhuhu.....orang kate kalau nak baek makan pedas2 dan minum air masak banyak2......minum air tue ok la sebab berlakunya dehidrat dalam badan tapi makan pedas 2 aku tak pasti pulak mau menangis aku kalau kene kat mate ikan tue.....tapi orang tue2 kate tue je la yang terbaik.......kalau dari segi perubatan korang bole makan panadol sebab die bole tahan saket.....kemudian makan vitamin......atau makan bonjela sejenis ubat untuk mulut.....tapi paling mujarab ialah kenekan laser....peh aku tak tau macam mane keadaan kalau kene laser tue.....mau2 mati macam raksaksa dalam cite otromen tue........tapi biasenye dokter akan suro korang minum air yang banyak.....
bile dah saket memang korang akan susah nak makan......ye la saket gilekan........kene air pun saket.......jadi makanan harian aku bubur je la....jadi pada korang yang kene tue jangan la risau sebab dia bukan penyakit berjangkit......so banyak kan minum air masak k.......pada bini aku jangan la sedih ari2 aku masak bubur ea......k...korang jage diri....bubye.......

Munculnye Perjalanan Baru

salam yang di kasihi.....kemunculan aku kali ni adalah sebab dah lame tak buat catatan untuk blog aku ni........dah bersarang gile....mesti kak erin gah marah sebab dah lame gile tak bukak blog....huhuuhu.....hm....maaf lah.....dengan keadaan kerja baru yang tak mengizinkan dan juga kat sane (sedili) tak de kemudahan internet....lagi pun aku gah sibuk menguruskan hal2 perkahwinan aku yang tak lame lagi akan menjelang....walau pun rase berdebar debar tapi belum sampai masanya lagi....mungkin sebab aku masih lagi bergelut dengan keadaan kerja aku....tak pe lah lupekan seketika pasal tue.....

tapikan ramadhan aku tahun ni macam kurang meyakinkan....yela....mane taknye buke sorang2....makan pon kurme je kadang tue.....rase macam daif pulak....(malas nak masak sebenarnya)......tapi satu pengalaman baru bagi aku....kalau dulu ade orang teman sekarang sorang je......raye pun bagi aku suam2 kuku je.....yela...tak de cuti......kemudian naik kerja rase busan sebab banyak sangat waktu melanguk je.....nak mengular tak de tempat.......tapi tue la....aku belum lagi raye umah cekgu Anis.....ade kang die tunggu dengan senjata rahsia die (tak le britau)........

oh ye cite pasal raye....baju raye aku tak dapat di siapkan....sob...sob...sebab ibu aku terpaksa menyiapkan ketupat rayenye untuk orang......sedihnye....tapi tak pe..aku dah standby baju raye laen yang aku beli sebelum puasa lagi....huhuhu...best2.....dan buat pertama kalinya tahun nie umah aku tak buat kueh raye pun.....sedihnye lagi.....nasib baek la ade orang tersayang bagi kuah raye......luv u.....hm....any way aku nak ucapkan Selamat Hari Raya pada semua rakan2 dan sahabat handai yang mengenali aku....maaf zahir batin......maaf kalau raye tahun nie kite tak dapat beraye bersama.........minal aidiwal faizin....salam buat semua..............................

kerja2 pembersihan jiwa

salam....
seperti mati hidup semula pulak.....
mane taknye dah lame gile tak update blog
kak erin marah bile aku dah tak bukak blog......
huhuhu....sori kak erin....ni orang gah update la ni.......huhuhu...
jangan marah kak ea....cayang akak....
hm.....actually aku agak sibuk dengan kerja, malas nak buat kerja, dan dah lupe nak buat kerja
antara faktor laen yang membuatkan aku jarang update blog......
pergi promosi, bersukan untuk sukan YPJ, buat OT kat opis, dan pergi makan2....
hm......agak tak relevan faktor tue tapi itulah faktor yang aku ade.....
sebenarnya aku belom bersedia nak buat entry setakat ini....entah la....
pikiran maseh lagi tak tenang sebab mengenangkan sesuatu yang tak dapat aku lupekan....
mybe lepas nie aku akan cite kot......
cume dalam entry ni aku ingin mengucapkan terima kaseh kepada semua kawan2 yang mengenali aku, kepada abang Kaff (owner kedai gule2), abang Alim (sifu aku), kak Erin, cek sindora, en Arif, kak Anipah de Vogue, abang Haris de Reds, cek timah, dan rakan2 blog yang laen yang banyak menyumbang kepada kerjaya hidup aku selama ini.....
maafkan aku sekiranya ade banyak salah silap daku terhadap kamu semua......
kepada rakan2 laen yang tak dapat aku sebut maafkan aku.....
rase sedih pulak rasenye bile aku kenangkan benda yang lalu......
aku tak nak nanges waktu sekarang nie.......
chow dulu k.......arios.......

chiken chop murah

salam....
hm.....merujuk chiken chop yang abang Kaff cakapkan tuari.....
aku dan tunangku menjejaki tempat seperti yang di katekan....
huhuhu...maklum la....chiken chop adelah makanan feberet aku....
so aktiviti jalan2 cari makanan bersama tunang aku harus di jalankan pada bile2 mase....
huhuuhhu.....setiba di hutan bandar tue agak ramai la jugak pada hari2 berkerja
memang benar la tuan empunya kedai gula2 cakap....
walaupun kite datang paling awal pun kite tetap dapat lambat...huhuhu...
mungkin ikut meja yang kite duduk..
tapi tak pe la.....janji dapat makan...
setelah membuat pesanan
aku cube melihat2 keadaan di situ pada waktu petang....
best la jugak....
cume kesian melihat kedai bersebelahan yang tiada pengunjung....
mungkin die kurang buat promosi kot...
tak kesah la....cume kat situ yang tak selesanya banyak nyamuk...
aku memang alergik dengan nyamuk...
hahaha......
dapat je chiken chop aku....dan lam chop tunang aku....
aku cume dapat bayangkan ok.....
hm......kalau bagi bintang aku bagi 2.5....
ok sebab murah dan bertepatan la dengan ape yang die bagi....
murah dan sedapnye biase2 je....
macam makan daging berger ayam yang di letak sos lada hitam...
itu yang boleh aku gambarkan.....
ok la.....
selesai makan aku balek...huhuhu....
cume aku tetap suke chiken chop dekat shafik corner larkin....
so see u next season dalam jalan2 carik chiken chop.....huhuhu....bye...

chiken chop 5 ringgit....hm......baek punye......

lamb chop....liat jugak dagingnye......penat aku kunyah...huuhhuhu

saket perut la.....

salam...
aduyai....saket prut lagi....dari semalam eden saket prut la.....
mungkin salah makan....
dah nak abes sebotol minyak angin aku sapu....
ubat mustajab, minyak wak dakam dan minyak kapak pon aku bedal....
tapi kali ni perit rase nye...
hari nie rase dah ok kot.....tapi ade rase sebu2 lagi....
baru nak diet....tapi buat mase nie tak bole kot....
huhuhu....
so chow dulu.........

tok guru kawen

salam....
arini ari sabtu....so kalau nak ikutkan aku kat umah gah membuta...
tak pun gah negok tb cite katun...
but today pagi anto tunang g kelas pastu lepak kat opis tunggu en dan akak amek nak g umah tok guru aku yang baru je nak kawen....
seronot nye...tok guru baru nak kawen....
aku lom lagi tapi dah nak dekat kot...huhuhu....
sebenarnye tok guru yang aku maksudkan tu bukan la tok guru ngaji ke silat ke...
tapi tok guru menari khususnya zapen....
dah lame tak berzapen...
ye la sejak bersara 2 tahun lepas....
tapi kenangan berzapen tetap yang paling indah...
tapi ade yang tak indahnye.....
tak pe la lupakan yang tak indah tue....
anyway....tok guru aku (Tok) dah lame dah membujang...
dan bini die nie dah lame die kenal
hm rezki die pada tahun rimau nie dapat la mendirikan umah tangge...
Alhamdulillah....tok pas nie aku pulak tau.....
aku suke tahun nie...dah la tahun rimau menatang peberet aku....
kawen pon tahun nie....
huhuhu.....
penat la membebel...
k la chow dulu nak g umah tok nie....
lapo na....tunggu sat kang eden nak mintak boncrot kat Tok....huhuhu.....

risau......

salam.....
semalam aku cukup risau sebab tunang aku mengadu saket perut yang amat sangat
nak kate tak makan....tengahari dah makan siap bawak bekal....
nak kate salah makan aku pun makan ape yang dia makan....
saket perut sampai muntah2....
risau saket gastrik die datang balek....
dari pendapat aku mungkin sebab waktu makan yang tidak teratur agaknya...
orang kate kalau ade gastrik tak boleh skip makan atau lambat makan...
sebab prutnye akan masuk angin dan menyebabkan saket...
kesian negok die macam orang nak beranak....
dah la kat umah die takde orang....
petang semalam aku bawak g klinik
tapi tue la doktor kat klinik ni kadang2 tak bole nak percaya la....
mane taknye...
datang die cume tanye saket ape kemudian dah bagi obat...
hm...doktor ape tue....
geram gak negok dokter macam tue...
nak je aku ejek je otak dokter tue....
bagi obat dah la mahal.....
sabar je la apai.....hm....
dah selesai g klinik aku bawak balek umah....
temankan die tido takut malam2 die pengsan ke saket ke....
ibu aku siap bagi susu tepung pagi tadi....
harap2 lepas nie die ok...
naseb baek la tunang aku nie orang yang tak takut makan obat....
bukan macam aku takut...huhuhuhu....
so aku berdoa untuk tunang aku cepat sembuh....


terasa nak buat entry yang kedua

salam.....rase dah sebulan gak eden tak update blog....
entah lah kenapa....asek berfacebook je.....
kadang tue dah tak sempat nak bukak....
tapi tu la la nie baru nak update blog....
oh ye.....raye cine dah lepas....
eden sibuk gak...huhuhu....
menjadi tunangan orang la kate kan.....
tapi perasaan bile dah jadi tunangan orang tue macam laen skit...
tak tau kenape....
mungkin terasa macam kene ikat....
bukan terkongkong...
cume rase serba salah bila kita berada di khalayak ramai....
mungkin itu cume perasaan....
harap2 ia lepas nie dah takde kot perasaan tue....
terasa terkongkong juga sebab mengantikan nama diri ni eden....
terasa nak cakap eden ini aku la....
baru la rock skit....
tak dela rock mane pon....
nak upload gambo pun susah gak...
mungkin gambo nye besar....
takpe entry pas nie aku upload la gambo yek....
mungkin pas nie akan selalu update blog...
sebab aku rase nak luahkan perasaan sedalam-dalamnye dalam blog la.....
walau pon tak ramai orang negok
tapi rase puas hati bile kite lepaskan kat dlam blog...
bole bebel panjang2......
nak guna kata2 yang marvelous pon oke gak...
tak pela next time....
bebel punye bebel.....
tetibe teringat kat kengkawan....
entah la tak tau knape....
anyway aku bebel laen kali.....chow sin chi...

Azam baru.....

salam tahun baru masehi.....
wah hari ni bermulanya tahun yang baharu....
eden tak sambut cume berangan memasang azam baru.....
eden berdoa semuga tahun yang mendatang mula ni di perbanyakkan rezki untuk eden...
insyaallah mungkin banyak perkara yang menarek bagi eden...
bercakap pasal azam.....teringat azam yang lepas...
alhamdulillah termakbul....untuk tahun ni eden cume berazam
nak ade aset sendiri...
maksudnye ade harta sendiri.....
agak susah tue tu nak capai impian tue....
eden kene banyak berusaha...
lagi pon kalau ikut orang cine tahun nie tahun rimau...
eden lahir memang terkena tahun rimau...
mungkin tahun ini ade sedikit sebanyak bermulanya penghidupan yang lebih bermakna..
insyaallah hendaknya...
tapi orang yang lahir pada hari ini ataupun tarikh lahirnya sama pada hari ni...beruntung la ea...
semua orang sambut hari lahir dierang....huhuhu...
cakap pasal sambut besday pulak...
rakan karib eden menyambut hari lahirnye semalam.....
peh hari lahirnye hujung2 je....
tapi tak pe la....muga beliau di berkati dan di cucuri rahmat....
yang bestnye die kene tipu je la...huhuhu...saje je kenekan die....
maafkan la kawan2mu ini...bukan lupe...saje wat2 lupe....
anyway.....tahun dah baru....azam baru.....dan life akan di baharukan lagi.....
huhuhu....mendalam maksudnya tue,......
mungkin status diri akan berubah dan taraf pekerjaan pun mungkin berubah...
eden cume dapat berdoa dan berusaha sebaik mungkin dan bertawal selepas itu...
eden cume minta salah silap eden di maafkan....
hm.....salam buat hari nie......

Buah Hati Pengarang Jantung

kek coklat moist yang amat sedap.......

salam ulangtahun....
semalam adelah hari penting bagi eden sebab ia merupakan hari lahir buah hati....
dah lanjut usianye rupenye,,.....
anyway eden ucapkan selamat hari lahir sayang....
semuga di murahkan rezeki di panjangkan usia.....
muga ape yang di hajatkan terlaksana....
di doakan di hindari segala bahana dan di permudahkan menghadapi rintangan...
dan semuga hubungan yang di ikat akan berkekalan sepanjang hayat hendaknye....
semalam eden sempat celebrate kat senibong....
syok ma....makan sipot gong2....peh baek punye....
sempat jugak beli kek coklat moist untuk buah hati....
semuga die menerima seadanye....
maaf lah kalau ia tak sebaik mane....
jadi dari itu Selamat Hari Lahir bagi yang menyambutnye juga semalam....

sekelumit hadiah untuknya....

siakap 3 rase peberet eden....

hah....menu yang jarang di jumpai....sipot gong2.....sedap gile...

yang ini pon sedap....menu peberet gak ketam black paper....

Hari Lahir yang bakal tiba

salam semelaya....
semalam eden agak terperanjat sebab
dapat hadiah hari lahir....
bile di fikir2 hari jadik bulan depan tapi dah dapat....
anyway time kaseh kak anim, mak wan sekeluarga.....
sebab memberikan hadiah hari jadik...
ibu dengan ayah pun dapat gak.....
insyaallah kite akan selebret sesame nanti...gah pk ape eak nak bagi hadiah kat anak mereka...
tak pe la....
nanti ea........huhuhu...tunggu......
anyway mekaseh sekali lagi.....

nie la die hadiahnye....ade cop jusco lagik...huhuhu

dan dalam die adalah barangan dari polo ....ape agaknye eak....

wah ade tali pinggang dan lampu keychain...mekaseh....

The Storm Warriors II


Salam kekuasaan...
wah....gah exited sebab baru lepas negok cite yang di tunggu2 sejak sekian lama...
kalau mengikut sejarah...ia di adaptasikan dari komik pedang setiawan....
komik di memang popular.....kalau tak salah ia komik dari Hong Kong, China...
citenye sedikit sebanyak mengisahkan sejarah negeri china...semasa zaman maharaja dierang....
dan banyak juga mengisahkan beberape kepercayaan yang ade juga di amalkan sehingga sekarang......bukan itu jugak amalan dan ramalan yang ada pun lebih kurang sama macam sekarang.....bos eden memang minat gile pedang setiawan ni A.k.A The Storm Warriors nie..
hm....cite pasal watak die...eden sebelum nie ade mention pasal name blog nie berdasarkan name hero dalam cite tue....of coz la Penjejak Badai a.k.a eden.....huhuhu....prasan...
kali nie cite die pasal kekuasaan Aties Jati (jahat gile) telah buat huru hara
nak menakluk dunia pada masa tue
die pun telah mendera menseksa, dan membunuh semua pendekar2 dan pengamal matial art kat dunia nie dengan misi nak jadi orang paling kuat gile la senang cite...
tapi sebelum tue die tau hanya beberape kuasa yang boleh kalahkan die ia itu
Gabungan penjejak badai dan penjejak awan dan kuasa pendekar tanpa nama
tapi sayang pada masa tue die telah ugut penjejak awan dengan nak bunuh Chu chu dan jugak meracuni pendekar tanpa nama.....jadi takde sape yang boleh kalahkan die....
tapi setelah kemunculan semula penjejak badai yang dari menghilang
dan sempat menyelamatkan kawan2nye....
bermula la episod penguasaan dimana mereka berjumpe dengan Raja Iblis Besar yang dulu adelah orang paling berkuasa tetapi menguasai kuasa kejahatan
dan die sempat sembuh dari kuasa jahat dengan memutuskan due2 tangannye....
sadisnye....
tapi semasa kedue-due mereka berjumpe dengan RIB...
slah seorang sahaja boleh menguasai kuasa jahat itu sebab ia susah di kawal....
akhirnye eden di pilih....eh bukan....Penjejak Badai di pilih sebab die lebih berpontensi untuk pulih dari kuasa jahat....
dalam kekecewaan penjejak awan yang tak dapat pilih tue
pendekar tanpa nama telah menurunkan kuasa dan ilmunye kepada penjejak awan
ini supaya kuasanye seiring dengan kuasa yang di miliki penjejak badai
walaupun tak kuat tapi ia dapat menandinginya...
tapi dalam masa yang singkat Aties Jati dapat tahu dan ingin memusnahkan mereka
walaupun di bantu anaknya Aties Kuntum mereka tak dapat menahan mereka....
tapi misi Aties Jati belum habis sebab untuk menguasai dunia die kene mengambil tulang mbelakang maharaja china kat makam naga...
kat citu lah pertarungan mereka yang mana berakhir dengan kematian Aties Jati
walaupun pada mulanya susah nak kalahkan tapi dengan kebangkitan kuasa Penjejak Badai yang menjiwai kuasa kejahatan telah memutuskan tangan Aties Jati dan Penjejak awan telah menusukkan pedangnye di belakang Aties Jati....
walaupun dah mati si AJ...tapi kuasa Kejahatan Penjejak Badai kene lah di atasi...
sebelum tue penjejak badai berpesan pada penjejak awan supaya bunuh je die kalau kuasa die tue tak dapat di kawal....
pada klimaks terakhir tue penjejak awan dapat menyembuhkan penjejak badai
tapi dengan berakhir nye riwayat penjejak awan kerana menyelamat kan Di Er Ming dan penjejak badai....
sedih jugak sebab dalam mitos kuasa gabungan mereka adalah paling kuat kat dunia...
tapi eden tertanye-tanye apekah ade sequel lagi atau pun ia tergantung begitu...
eden kene la tunggu....huhuhu....
tue yang penjejak badai maseh ade di sini...hehehe....
so bagi yang belom negok....cube lah negok...
penat eden cite....huhuhu.....
salam.....

Kursus Pra Perkahwinan

salam muhasabah....huhuhu....
puas rase bila dah lepas kursus pra perkahwinan....
pada mulanye memang la takut....mule2 eden pikir kene soal2...pastu kalau tak dapat jawab mungkin kene diri atas kusi ke....macam kat sekolah agama
tapi keadaannya berbeza bile di sana.....sangat menghiburkan....
kursusnye pada 12 dan 13 Disember tuari....bertempat di Pejabat Agama Daerah Johor Bahru, Larkin Perdana....
bagi eden semuanye ok....dari tempat, makan, penceramah dan jadual.....
penceramahnye memang kelakar gile dan menghiburkan....
mungkin mereka taknak peserta terasa bosan dan ngantok.....
tapi berbaloi dengan ape yang kite dapat dan pelajari....

selepas kursus g pc fair....gambar pertama menggunakan kamera baru....

pada hari tu jugak ade pc fair kat pesada.....sempat jugak eden g sana...
kali ni dengan misi mencari camera.....
dan akhirnya dapat la jugak....bestnye.....

antara set yang diberi....kameranye warne biru dan boleh amek gambar dalam air...huhuhu...

setelah menggunakannye eden berpuas hati la jugak....huhuhu....
tapi impian belom tercapai dari pc fair yang lepas...tapi tak pe.....eden maseh lagi tunggu....
dan hari nie mungkin saat yang di tunggu sudah tibe...huhuhu...
ape lagik nak negok wayang la...cite storm warriors....cite yang di tunggu2...
hidup penjejak badai.....
k c u next post.....huhuhu..daaa.......



cuti yang panjang

Salam sukan SEA...huhuhu....
tak lame lagi sukan SEA.....aden memang mengikuti sukan nie tiap2 dwitahun....
tapi tak pe la.....lupekan dulu pasal sukan SEA....
hm....ari nie eden baru naek keje...sebab dah due hari amek cuti...
ye la cuti lame bukan sebab ape....
hari ahad lepas sepupu eden kawen kat Senawang, N.Sembilan
best gak la....sebab pes time negok orang NS kawen....tak la beza mane pon....
ucapan untuk kak Ngah semuga dipanjangkan jodoh dan di murahkan rezeki....
maafkan eden sebab demam selseme mase tue....tapi eden sempat masak untuk akak...
huhuhu....


Isnin dan Selasa waktu adalah untuk istirehat....huhuhu....
tp dalam kesempatan berehat tu....
sempat jugak eden meluangkan masa dengan buah hati pergi negok wayang...
walaupun tak sehat dan buah hati pun ade interview....bz la jugak.....
hari isnin tue negok la Ninja Assasin n then hari selasa tue negok Twilight New Moon
kedua-dua cerita nie agak menarik
untuk kedue-duenye 3.5 bintang eden bagi....
ini kerana

rain sebagai hero....(nama saye Rain)...

sequel Twilight yang kedue


1) dari segi aksi dan scene pergaduhan kedua-duanye menarek...lagi2 Ninja.A sebab memang kejam gile kalau negok die potong orang....jadik ia sangat2 la real dan teruja....huhuhu...

2) watak ceritanye pun best macam twilightkan baru kite tau ape yang jadik kemudian ape akan berlaku...

3) jalan cerita pulak best kat Ninja sebab pada mulanya kite tak dapat teka sape jahat dan sape baek...jadi kat c2 dah ade penceritaan luar biase kerana yang sebenarnya memang hero tue yang baek..huhuhu...

4) tak puas hati kat Twilight sebab die saje je nak suro orang negok sequel die nanti....ceh...tak pe nanti eden negok gak....

5) n last but not least....perasaan negok cerita nie tidak banyak berubah.....nape eden cakap macam tue....maksudnye....dalam ninja kite hanya dapat memahami perasaan dendam dan aksi membunuh je dan dalam Twilight kite hanya tau perasan cinta yang mendalam dan kesedihan je....

so konklusinya best, menarik dan syok....
actually tak dapat kosentrate sebab buah hati takut sangat...
takut no negok darah dengan orang mati.....
anyway eden sebenarnye menuggu filem feberet eden
dimana nama watak die same dengan name blog eden...huhuhu.....
bestnye....tungguuuuuuuuuu............

filem yang di nanti2kan....huhuhu.....

Terasa nak Buat entry

salam sejahtera eden ucapkan.....
terasa bosan hari nie....tak tau nape.....
hari2 rase busan....huhuhu.....
hm.....tuari macam ade something nak cerita....
tp dah lupe.....
eden sekarang nie cube mengemaskinikan blog....
ye la negok mane2 gadget yang berkenan dan blog2 yang best eden listkan....
tapikan cume eden pelik...sekarang nie fenomena Facebook maken meningkat la......
eden terbaca surat khabar tuari di fahamkan terdapat lebih kurang 3 juta rakyat Malaysia
menggunakan laman sosial Facebook.......
peh ramainye....
bukan ape ia menjadi macam satu wabak virus la orang kate....bukan eden kate ea...
ade sampai tue tak tido tak makan tak buat ape2 selain melayari Facebook....
gile ar....tak ke penyakit namenye tue....
di fahamkan lagik Malaysia antara negara yang banyak menggunakan Facebook....
tak salah nombor 7 ke berape ntah.....tapi top jugak la.....
so bagi yang dah ketagih maen FB tue jangan la abaikan tanggungjawab.....
bak kate pepatah berpada lah...
jangan la sampai yang laen di abaikan.....
oleh tue selamat memblog dan berfacebook...ingat yang tersayang....
huhuhu............

Dedikasi dan Pengolahan serta Ninja

salam hari yang indah lagi berseri.....
sebelum meneruskan cerita eden...
terlebih dahulu eden nak mengucapkan tahniah kepada cik Reds yang akan memulakan penghijrahan tempat kerjanya di daerah asal beliau.....
jasa beliau begitu banyak dalam eden menjayakan beberapa kerja bersama...
begitu juga blog ini adalah salah satu inspirasi dari beliau...
eden mengucapkan selamat berjaya dan sukses selalu.....
(klik di sini untuk mengenali en Reds dengan lebih dekat)
seterusnya eden nak cerito mengenai ninja....huhuhu....
ini berikutan filem2 jepun mengenai ninja....
eden memang minat bonar dengan ninja....seperti naruto, bleach, dan kyo samurai....
tapi contoh berikut lebih kepada anime kalau filem eden tak beberape ingat name citenye....
di khabarkan ninja merupakan salah satu martial art yang di haramkan di jepun...
ini kerana ia berunsur kejam dan ganas....
tapi kalau di teliti balek tak la sekejam mane cume bagi eden ia seperti ' killing me softly'
something like that la.....sebab itu di haramkan.....
ia juga mempunyai unsur magic ataupun sihir...tapi ia lebih kepada trick
itu level dah tinggi....'dah berape taun dierang training' (ayat sudin...huhuhu)
anyway dalam ninja ade beberape unsur dan kategori....kalau nak di bincangkan memang tak abes lagipun eden takde la mendalam sangat pengetahuan mengenainya tahu sekadar amik tahu
if u know what i mean......
oleh itu, semalam eden telah menempatkan diri di panggung wayang pelangi leisure mall....
dah lame rasenye tak gi negok wayang bersame buah hati..huhuhu..
pada mulanya nak negok cerita 2012 yang begitu sesak bile di lihat....
tapi oleh kerana eden dah beli DVDnye so tak jadik negok cerita tue
tue yang terjebak negok cite Ninja....
cerita ninja nie takdelah banyak publisiti dan iklannya tapi ia lebih menarik minat eden untuk negok....
oleh itu eden pun beli tiket cerita ni....tak ramai yang negok cerite nie hanya 4 orang je yang negok....hm....mungkin orang tak beberape minat agaknye.....
tp selesai melihat cerita Ninja nie baru la eden tahu beberape nilai moral cerita nie...
Ninja

-ia lebih kepada basic dalam pengenalan Ninja......sejarah Ninja secara am nya.....
-menceritakan mengenai sebuah 'Dojo' (tempat ninja ini di latih) dan kesetiaannya dan maruah (barang amanah)
-fokus dan latihan secara tenang adalah satu kekuatan bagi seorang ninja
-ninja perlu tahu mengunakan semua alatan ninja seperti belantan, pedang, panah, dan senjata sulit yang laen yang lebih kejam adalah racun....
-untuk menjadi pemimpin perlu la bersabar, baek, toleransi, dedikasi, charming, bersabar dan paling penting menjaga barang amanah seperti menjaga nyawanya sendiri.......
-Dan sesuatu yang penting menjadi ninja bukan untuk menjadi pembunuh atau melakukan penindasan terhadap orang laen tetapi untuk keselamatan diri dan sekali gus meningkatkan motivasi diri sebagai insan berguna....cewah....

kalau di beri bintang eden bagi 3 la sebab walaupon jalan ceritanye biase tapi
cara pergaduhan dan pembunuhannya adalah amat real dan best.....
ia membuatkan eden terasa teruja bile negok waktu dierang gaduh....
tapi lepas nie ade cerita Ninja Assasin
macam best dan pelakonnya adalah Rain....
so mungkin lepas nie eden akan g negok lagi....

motosikal sekuter kesayangan eden 'Ego' yamaha.....

nak jugak helmet itam nie masuk line....

hm....hari nie jugak..buat sekian kalinya eden menunggang moto ke pejabat.....
dah lame tak merempit.....huhuhu....
sejak 13 Julai 2008 sehingga sekarang ini pertama kali.....
ye la...bukan fobia bawak moto tetapi motonye telah di beri pakai kepada adek eden yang lebih memerlukan....so sekarang die gah cuti jadik moto tue eden pakai la pulak....
walaupon sebenarnye ade kisah benar di sebalek menunggang moto.....hehehe...
anyway entry kali nie banyak sangat unsur memori dan dedikasi so eden akan sambung lagi next time....k...so long..........

sambung entry yang lepas.....

salam hari senin....monday blues...huhuhu...memang hari senin nie ramai orang malas nak keje termasuk la eden...mane tak nye penat sukaneka hari sabtu tuari pon tak ilang lagik...saket2 tulang di buatnye..tak kesah la...janji enjoy walaupon kalah...huhuhu...
eden menang sorak je...anyway eden nak post la gambo raye tuari...ape yang berlaku...
lambat betol la kan...
orang dah nak sambut raye haji dah pon...eden baru nak buat entry raye puase pulak....
hahaha...negok je la.....

sebelom g semayang raye amek gambo dulu huhuhu......(poyo je)

sesi salam ibu dan ayah....tp duet raye takde la....sob..sob..sob...

gambo dengan adek beradik pulak....woi eden nampak duet raye terbang.....

raye kedue di solok wan moh, Batu Pahat....

sesi menukar hadiah raye....kuarge eden dapat hamper makanan...mekaseh cik piah...
adek eden maseh makan lagi.....

perjalanan ke umah buah hati pade raye ketige.....hehehe...
bukan rombongan meminang tapi rombongan merisik...huhuhu....


wah anak sedara eden melawo nampak....memang suke interframe je budak kocik nie....

setibenye di rumah bakal mak bapak mertua eden....hehehe...
raye ketige di felcra bukit kepong, labis

makan time...bebudak nie kalau pasal makan no 1...sampai licin di buatnye....
cian cik Ummu kene masak banyak2.....

masa untuk sarungkan cincin...huhuhu...gelap pulak gambonye......

setelah cincin di sarungkan....cantik tak.....

ni la buah hati eden......semuga berkekalan hendaknye.....
tersenyum lebar nampak.....

selesai di labis...eden menyerang di muar pulak..umah sedara mare....

makan time...asek makan je...lakse johor nie memang sedap....sampai tak cukup...
bebudak ni memang kuat melantak.....


umah terakhir adelah umah cik piah....sebelom eden balek ke JB....
umahnye kat parit naib kadir Muar...

ade lagik rupenye air botol nie....dulu mase eden sekolah rendah selalu minum...
air gas murah buatan Malaysia...

hah...yang ini keadaan semasa umah terbuke opis eden...memang banyak makanan....

kad jemputannye....cantik tak...mekaseh kak ina....

kek yang eden buat sempena umah terbuke mase tue...cantik tak...

wah siap ade karoke lagik dierang nie.....

mase gotong royong membungkus makanan.....

wah tak sabar nak menimang cahaya mate ke....mase nie raye kat umah kak Erin...

sebenarnye banyak lagik gambo raye eden nak upload...tp kalau nak cerite sampai penuh entry nie pon tak cukup....tapi yang penting memang sepanjang bulan raye tue hari2 kejenye makan sahaje...yelah dengan marhaban, umah terbuke, dan macam2 lagik...kalau nak negok gambo makanan...eden akan uploadkan dalam Facebook...senang sikit nak negok....
cakap pasal makanan eden akan postkan entry resepi kek marble pulak pas nie...
kek paling senang eden buat....
sejak akhir2 nie eden memang bukak FB je tak tau nape....
dah tersampuk la nie....sampai jarang tulis kat blog....
anyway eden terasa teringin menjadik photographer la...
tak tau nape....tetibe je....seronok bile amek gambo.....
nanti la eden belajo dengan En Harris....
eden pon nak ucapkan selamat berjaya kepada en Harris sebab die akan berhijrah ke tempat kerja baru.....semuga berjaye En Reds....

hm...ape lagi eak nak cakap...tue je kot....(blur kejap)......

Busannye hari nie......

Salam satu melaya...rase busan hari ini...saje je buat entry....huhuhu...nanti la eden masukkan gambo2 raye...dari hari tue tak masuk2 gambonye...nanti ea....ari ni nak g labis...temankan buah hati balek kampung...amek kakaknye sekali dengan baby Akil dan kakaknye kila...huhuhu...k..la...sambung nanti....

Terdapat ralat dalam alat ini

Peribadi Ku

Foto saya
berasal dari saujana alam...diam orangnya berisi katanya...sekali pandang biasa luarannya...berkali pandang awas berjaga...sukar di undang mudah di tentang...payah di tegur senang di terang...selalunya sepi gembirakan orang...jangan di puji tapi mahu di uji...cinta di cari berkali menanti...entahkan jadi entahkan lari...cuma berpesan kendiri peri...dakulah teman mencari abadi.....
Terdapat ralat dalam alat ini

Mencari Blog Selain Ku

Pada masa Itu

Pada masa Itu

Komen Untuk Ku

Terdapat ralat dalam alat ini

Catatan Ku

Terdapat ralat dalam alat ini

Teman2 Ku

Mengikuti Ku